Επίσκεψη στο πρώτο μου σχολείο

26/08/2013

"Σεπτέμβρης και είναι ώρα να ξεκινήσω το σχολείο... Δε θέλω να αφήσω το χέρι της μαμάς και να μπω σε έναν άγνωστο χώρο με άγνωστους ανθρώπους... Και ξέρω ότι την ώρα που θα με αφήνει στο σχολείο για να φύγει θα γραπωθώ από το πόδι της, θα της τραβάω τα ρούχα, θα κάνω σαματά και στο τέλος αν δω ότι δεν καταφέρνω να της αλλάξω γνώμη θα βάλω τα κλάματα..."

Αυτή είναι φυσιολογική αντίδραση για ένα παιδί όταν ξεκινάει το σχολείο. Υπάρχει όμως τρόπος να το προετοιμάσουμε, ώστε να προσαρμοστεί ομαλά.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν.

Η εμπειρία μας μας δείχνει ότι αν τα παιδιά προετοιμαστούν κατάλληλα, τότε θα αποφύγουμε αντίστοιχες σκηνές την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό.

Λίγες μέρες πριν…

  • Μιλήστε  με ενθουσιασμό για το καινούριο του  σχολείο.
  • Εξηγήστε  με απλά λόγια ότι στον παιδικό σταθμό τα παιδιά παίζουν όλα μαζί με παιχνίδια που δεν μπορούν να παίξουν στο σπίτι, ζωγραφίζουν παρέ , τραγουδούν
  • Δώστε του την ευκαιρία να το γνωρίσει  από κοντά.

Στην πρώτη επίσκεψη στον παιδικό σταθμό…

  • Δείξτε στο παιδί τους χώρους του παιδικού σταθμού και αφήστε το να εξερευνήσει  μόνο του τι γίνεται σε κάθε χώρο
  • Αποφύγετε να αναφερθείτε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα γιατί το  παιδί θα καταληφθεί από άγχος.

Κι εδώ έρχεται η δική μας συμμετοχή…

Όταν εμείς αντιληφθούμε ότι το παιδί αρχίζει να νιώθει οικεία με το χώρο, τότε του συστηνόμαστε και διεκδικούμε με απλούς τρόπους την προσοχή του και την εμπιστοσύνη του. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και το πιο διστακτικό παιδί ανταποκρίνεται θετικά σε αυτή τη μέθοδο προσέγγισης.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε στο παιδί μια αίσθηση ανυπομονησίας για να δοκιμάσει όλα αυτά τα νέα πράγματα που δεν έκανε έως τώρα.